Ad Code

PAPER DIVISION JST SCIENCE TEST

 SAMPLE PAPER

JST SCIENCE TEST

PAPER DIVISION JST SCIENCE TEST

1 ENGLISH 18 %
2 BIOLOGY(BOTANY + ZOOLOGY) 18 %
3 PHYSICS 18 %
4 MATHEMATICS 18 %
5 CHEMISTRY 18 %
6 GENERAL KNOWLEDGE 10 %

Total
100 %










ENGLISH

Choose the correct answer from choices (A to D).

1. Islam is a religion ____ peace.

A. by
B. of
C. with
D. in

2. I _______ sleeping yesterday.

A. are
B. am
C. was
D. is

Change the voice of the following. (Active & passive voice)

3. The people will make him President.

A. He was made President by the people.
B. By the people he became President.
C. He will be made President by the people.
D. He has been made President by the people.

Identify the word or phrase that needs to be changed for the sentence to be corrected.

4. His uncle looking after him when his parents went to England.
A B C D

Change the narration of the following. (Direct & indirect speech)

5. I said, “I will read.”

A. I said that I shall read.
B. I said that I will read.
C. I said that I would read.
D. I said that, I shall read.

Read the passage to answer questions 6-7

The village life anywhere in the world is closely associated with agriculture. So is a village in Nigeria which is mainly an agricultural country. Nigeria is the largest country of West Africa and is the most thickly populated of all the African countries. Most of its inhabitants are farmers who live in villages. A great part of Nigeria is covered with a dense forest which thins out into bush in the north. The bush consists of scattered trees with heavy undergrowth in the form of thick bushes and grass. The farmers' settlements or villages are scattered in the bush where they cultivate the land.
6. The village life is mainly associated with which of the following all over the world?

A. Industry
B. Agriculture
C. Banking
D. Business

7. The word “scattered” most nearly means:

A. Spread
B. Collected
C. Together
D. Same











BIOLOGY

8. Identify the type/s of skeleton found in animals:

I. exoskeleton
II. endoskeleton
III. hydrostatic skeleton

A. I only
B. II only
C. III only
D. I, II, and III

9. Brassica flower consists of which of the following whorls of floral leaves?

A. Sepals
B. Roots
C. Shoots
D. Stem

Pick out True and False:

10. The endroecium lies inside the petals.

A. True
B. False

PHYSICS

11. A car weighing 19600 N is moving with a speed of 30 m/sec on a level road. If it is brought to rest in a distance of 100 m, find average frictional force acting on it.

A. 3000 N
B. 4000 N
C. 6000 N
D. 9000 N

12. The SI unit of resistance is:

A. Coulomb
B. Volt
C. Ohm
D. Ampere

Pick out True or False:

13. The time period is measured in seconds.

A. True
B. False










MATHEMATICS

14. Find the value of a + b when a + b= 5 and ab =3.

A. B
B. 17
C. 19
D. 21

15. Find the arithmetic mean of the following:
13, 16, 4, 14, 12, 8, 10, 15

A. 11.5
B. 9.7
C. 3.5
D. 4.4

Pick out True or False:

16. An angle with measure greater than 90° is called acute angle.

A. True
B. False









CHEMISTRY

17. The first period of the periodic table contains ______ elements.

A. 6
B. 5
C. 3
D. 2

18. When a mineral has sufficient metal in it such mineral is called a/an:

A. Acid
B. Base
C. Ore
D. Gas

Pick out True or False:

19. Electro platting is the process of electrolysis which is used to coat one metal into another.

A. False
B. True










GENERAL KNOWLEDGE

20. Federal capital Islamabad is located at the foot of _______.

A. Murree Hills
B. Margalla Hills
C. Shimla Hills
D. Gilyat Hills

21. Who has been elected as Speaker Balochistan Assembly on 31st December 2012?

A. Syed Matiullah Agha
B. Nawab Zulfiqar Ali Magsi
C. Dr. Fauzia Marri
D. Aslam Raisani

22. Tarbela dam is built on which of the following rivers?

A. River Chinab
B. River Ravi
C. River Indus
D. River Jhelum









ANSWER KEY

Q #. Right Choice
1 B
2 C
3 C
4 A
5 C
6 B
7 A
8 D
9 A
10 A
11 D
12 C
13 A
14 C
15 A
16 B
17 D
18 C
19 B
20 B
21 A
22 C

Post a Comment

0 Comments